Dag 113.  Nieuwe gewoontes.

Het eindejaar nadert, steevast de periode waarin men nieuwe doelen gaat stellen voor het komende jaar.  Elk jaar opnieuw, en elk jaar opnieuw blijven de gevolgen beperkt.  Het blijkt toch niet zo makkelijk te zijn om nieuwe gewoontes aan te leren.  Enkele weken gaat het goed, maar nadien neemt de oude, veel dieper gewortelde gewoonte het terug over.

Zijn er dan geen doeltreffende manieren om nieuwe gewoontes aan te nemen?  Ja, waarschijnlijk wel, maar die variëren nogal van persoon tot persoon.  De ene roker stopt cold turkey van dag op dag, de andere rookt na jaren en tientallen pogingen nog steeds.  Mindset, steun van je omgeving en motivatie zijn slechts enkele van de invloedrijke factoren.

Heb je een bepaalde nieuwe gewoonte die je je graag zou eigen maken?  Probeer ze dan eens te koppellen aan een bestaande gewoonte.  Stel dat je er een gewoonte wil van maken om je dagelijks te gaan wegen 's ochtends.  Bekijk dan even je reeds bestaande gewoontes elke ochtend.  Bijvoorbeeld je staat op, gaat naar toilet en gaat dan naar de badkamer om je tanden te poetsen.  Je kan je nieuwe gewoonte hier aan vasthaken, zoals een wagon aan een locomotief.  Elke dag, na het poetsen van je tanden, voor je de badkamer verlaat, stap je op de weegschaal.  Zet ze ergens goed in het zicht, waar je ze ook steeds ziet staan als je de badkamer zou verlaten.  Zie je ze enkel staan bij het binnenkomen?  Haak daar dan je gewoonte aan vast : ik kom de badkamer binnen en stap eerst op de weegschaal.

Be creative!

Wil je geen enkele blogpost missen maar vergeet je al te vaak welke websites te checken?  Laat hiernaast je naam & email adres na, dan stuur ik jou een mailtje telkens er een nieuwe blogpost online komt!