Dag 108.  Say what!?! Bestraald?!?

Gisteren las ik volgende :

Door voedingsmiddelen met behulp van radioactieve straling te steriliseren, worden bacteriën en andere schadelijke micro-organismen vernietigd. Dat verbetert de kwaliteit van de voedingsmiddelen en zorgt ervoor dat we ze langer kunnen bewaren.

Ten tweede wordt door voedingsmiddelen te bestralen, de kwaliteit en de productiviteit van de gewassen verbeterd en worden verliezen beperkt. Daarom bestraalt men in België jaarlijks duizenden tonnen voedsel.

De meesten van ons krijgen elke dag minstens een product op hun bord dat met behulp van radioactieve straling gesteriliseerd werd: peper. Voor ze in de handel komen, worden de meeste specerijen namelijk blootgesteld aan ioniserende straling om de bacteriën uit te schakelen die ze van nature met zich meedragen. Dit procedé van voedselbestraling laat evenwel geen enkel spoor van radioactiviteit achter in het voedsel. Daarnaast is deze techniek erg betrouwbaar want zelfs het kleinste stukje voedsel wordt behandeld.

Op die manier verbetert het bestralen de hygiënische eigenschappen van ons voedsel en zorgt het ervoor dat het langer houdbaar blijft. Het gaat om een koude pasteurisatie die de bacteriën doodt zonder de kwaliteit van ons eten aan te tasten.

Voedselbestraling wordt vooral toegepast op kruiden, diepvriesproducten, pluimvee en eieren, vlees en vis, aardappelen, gedroogde groenten en fruit. Voor bepaalde groenten (zoals look en uien) zorgt het er ook voor dat ze minder snel gaan ontkiemen in uw kast.

En dan zijn er mensen die zich afvragen waarom ik graag groenten uit eigen (lees: vaders') tuin eet, of korte keten bio organisch en bereid ben daar ook wat meer geld voor neer te tellen.  "Ja maar Pieter, ze zeggen toch dat het perfect veilig is?"  Uhu.  Laat ze maar zeggen.  Ik kies (onbestraalde) eieren voor mijn geld.

 

Wil je geen enkele blogpost missen maar vergeet je al te vaak welke websites te checken?  Laat hiernaast je naam & email adres na, dan stuur ik jou een mailtje telkens er een nieuwe blogpost online komt!