Dag 71.  Maandagochtend.  Krant.  Pagina 2.

Verder ben ik niet geraakt alvorens ik me terug begon lastig te maken.  Rijbotten aan, paard gezadeld, here we go!

Volgens een artikel in de Standaard van deze ochtend zouden er wereldwijd bijna een miljard apneulijders zijn (mensen waarbij 's nachts de ademhaling elke X minuten stokt, waardoor ze niet meer diep kunnen slapen, met alle gevolgen vandien).  Het aantal patiënten zou in België in tien jaar tijd verviervoudigd zijn.

Eens het probleem geïdentificeerd worden deze mensen geholpen door 's nachts te slapen met een slaapmasker, waardoor hun ademhaling normaal blijft en ze dus terug beter slapen.  Good for them!  Toch?  Absoluut!  So far so good, ik zat nog absoluut niet op mijn paard op dat ogenblik.  Ik had zelfs mijn rijbotten nog niet aan!

En toen kwam de paragraaf gekopt "Obesitas".  O-ooooh...  Obese mensen hebben vaak overgewicht in de hals, dit vet drukt dan 's nachts op hun bovenste luchtwegen wat hun keel (deels) dichtknijpt en een zuurstof tekort veroorzaakt in het bloed (= apneu).  Logische conclusie zou ik zo denken, alles nog steeds rustig in de bovenkamer.  Maar toen werd de gevoelige snaar geraakt... "Het rapport beklemtoont het belang van een aanpak op lange termijn (nog steeds kalm), EN DE ONTWIKKELING VAN NIEUWE EN GOEDKOPERE REMEDIES."

Ontploffing.

Awel ja, laat de industrie nieuwe en goedkopere remedies ontwikkelen, zodat ze veel geld kunnen verdienen op de kap van zieke mensen.  De beste remedie ligt voor de hand : val af!  Maar daar verliest de medische sector natuurlijk geen hol aan, want gezonden mensen daar verdien je niets aan, en daar worden de aandeelhouders niet blij van natuurlijk.  Dus toch maar een machine ontwikkelen om die apneu onder controle te houden, de mutualiteit zal die wel terug betalen.  Oh en liefst met zoveel mogelijk onderdelen die elke X maand vervangen moeten worden zodat er constant geld aan verdient wordt.

Begrijp me niet verkeerd, sommige mensen zijn niet obees en hebben slaapapneu en moeten geholpen worden, maar als meer dan de helft die ziekte heeft door obees te zijn (wat is hier dan feitelijk de ziekte en wat het symptoom?) dan is het misschien een goed idee om daar te beginnen.

Hoe ongezonder wij eten en leven, hoe meer er aan verdient wordt.  "De een zijn dood is de ander zijn brood".  Stel je eens een wereld voor waarin we allemaal gezond gaan eten en leven, waardoor iedereen veel minder ziek zou zijn, waarin depressie & burn-out een veel kleinere plaats gaat innemen, waarin we gewoon ons gezond verstand gaan gebruiken en onze gezondheid in eigen handen nemen zonder te rekenen op dokters en medicatie. (Opnieuw, kort door de bocht, gelukkig zijn er dokters & medicatie, maar veel ervan kan vermeden worden).

En nu even terug tot rust komen, want straks staat Kimberly op en gaat ze haar boterham met de nodige hoeveelheid Nutella te lijf en ga ik mij anders ook daar ambetant in maken en dan is't ambras.

Paard op stal.  Maar voor hoe lang?  Ik zit tenslotte nog maar aan pagina 3 in de krant van vandaag...

Wil je geen enkele blogpost missen maar vergeet je al te vaak welke websites te checken?  Laat hiernaast je naam & email adres na, dan stuur ik jou een mailtje telkens er een nieuwe blogpost online komt!