Dag 64.  His en hers : chips.

Toen ik zaterdag thuis kwam, zag ik iets op het aanrecht liggen waar ik niet meteen warm vanbinnen van werd : een pak Lays Oven Baked Crunchy Biscuits.  Kimberly was gaan shoppen, en had zich mogelijk laten "inspireren" door het label rechts bovenaan dat schreeuwde "40% less fat**" (De twee * zijn al een groot waarschuwingsbord als je het mij vraagt...".  Toen ik haar er op aansprak zei ze dat ze deze had gekocht omdat ze dacht dat het gezonder zou zijn dan chips.

Wie mijn blog regelmatig leest zal intussen al weten hoe dit makkelijk te checken valt.  Anyone?  In koor dan?  1,2,3... : De ingrediënten lijst!  Toen ik haar die voorlas was haar reactie kort & bondig : "Oei".  Benieuwd naar die lijst?  Check zelf :

BAM!

Om het zo nodig nog even wat duidelijker te maken zet ik hier even een foto van de chips die ik tegenwoordig verkies (wegens gebakken in olijfolie in plaats van de veel gebruikte zonnebloem- en andere oliën die geadverteerd worden als gezonder etc, maar het allesbehalve zijn, maar daarover later meer).  Ook van Lays, kwestie van bij hetzelfde merk te blijven :

Aardappelen, olijfolie & kruiden.  Veel simpeler kan het niet worden.

Eerder deze week schreef ik al een blogpost over de prijs van kwaliteitsvoeding, dat die vaak een pak hoger is dan de goedkopere vaak minder gezonde producten (en ja ik weet dat we het over chips hebben en dat gezond daar niet noodzakelijk op zijn plaats is, maar volg gewoon even mee), wel hier blijkt het verschil eerder beperkt :   Volgens de webshop van Delhaize betaal je 11,5euro/kg voor die gebakken biscuits brol, en 12,23euro/kg voor het veel gezondere alternatief.

We mogen ons niet laten verleiden door de voorkant van verpakkingen, niet te snel veronderstellen dat iets beter of gezonder zal zijn.  Pak het vast, draai het om & kijk op de ingrediëntenlijst.  Wist je trouwens dat deze ingrediënten altijd gerangschikt staan van meest aanwezige naar minst aanwezige?  Als je dan zoals hier koolzaadolie & glucose-fructose siroop op plaats twee en drie ziet staan, dan gooi je die tikkende tijdbom best zo snel mogelijk terug in het winkelrek!

Wil je geen enkele blogpost missen maar vergeet je al te vaak welke websites te checken?  Laat hiernaast je naam & email adres na, dan stuur ik jou een mailtje telkens er een nieuwe blogpost online komt!