Dag 229.  Corona II.

Gisteravond keek ik vol spanning uit naar de aangekondigde persconferentie waarin de federale overheid de nieuwe Corona maatregelen zou aankondigen.  De spanning werd opgebouwd door deze maar te blijven uitstellen en uitstellen.  Toen ze dan uiteindelijk van start ging kwam er geen duidelijk antwoord op die ene toch wel levensbelangrijke vraag voor mij als ondernemer : mag mijn sportzaak openblijven.

Evenementen worden geannuleerd, zowel sportief als cultureel.  De letterlijke tekst :

Wat de handelszaken en de zogenaamde recreatieve activiteiten (sport, cultuur, folklore, enz.) betreft:

  • Al deze activiteiten worden geannuleerd, ongeacht hun omvang en of ze openbaar of privé zijn.

Ik begrijp daaronder voetbal, basketbal, judo etc.  Ik versta daaronder niet fitness zaken.  Laat het natuurlijk weer aan België om rap rap iets te communiceren zonder echt duidelijkheid te scheppen.

Sta ik voor drie weken sluiting, met alle grote financiële gevolgen van dien?  Of mag ik open blijven?  En is in dat geval open blijven wel het verstandigste?  Moet ik ook mijn steen (geen -tje, want het zou een serieus grote steen zijn) bijdragen aan het afremmen van de verspreiding  en net zoals alle cafés en restaurants sluiten?

De aangekondigde economische hulpmaatregelen zijn om u ziek te lachen (pun intended...).  10 Maatregelen, en allemaal bevatten ze het woord "uitstel".  Simpel vertaald : je blijft gewoon alles betalen zoals tevoren, maar je mag het wat later betalen.
Later.
Met wat?
Geld dat ik niet kon verdienen door te moeten sluiten?

Veel heb ik niet geslapen afgelopen nacht, en dat lag voor één keer eens niet alleen aan Robert.  Tot laat in de nacht praten met collega's, discussiëren, brainstormen, om dan vanaf 5u30 vanochtend verder te doen.  En ja, ook velen van hen zaten al terug achter hun computer.  Met nog steeds dezelfde vragen.

Voor je je lastig maakt dat een winkel of andere ondernemer bij jou in de buurt de komende weken misschien niet meer zal open mogen zijn, hoop ik dat je ook even denkt aan de persoon achter die zaak, en hun werknemers en gezin.  De werknemers krijgen misschien nog een uitkering wegens technisch werkloos.  De ondernemer en zijn gezin hebben hopelijk wat eigen geld gespaard om hun plan te trekken.

Bedankt België.  Ik voel me wederom enorm gesteund als ondernemer in dit land.

En kom nu niet af met "ja maar tis voor de goeie zaak" of "wees niet zo egoïstisch, het zal mensenlevens redden".  Want dat van de kleine zelfstandige moet ook gered worden.  En wie gaat dat doen?

Wil je geen enkele blogpost missen maar vergeet je al te vaak welke websites te checken?  Laat hiernaast je naam & email adres na, dan stuur ik jou een mailtje telkens er een nieuwe blogpost online komt!