Dag 205.  Belonen.

Zijn er onder jullie fans van The Big Bang Theory?  If so, dan hebben jullie misschien onderstaande scene al gezien :

Sheldon "traint" Penny.  Wanneer ze (door hem) gewenst gedrag vertoont, dan beloont hij haar met een snoepje.  Gewenst bedrag belonen is een veel gebruikte methode, zowel bij mens als dier.  Wanneer we echter aan onszelf gaan werken door bepaalde gewoontes te gaan ontwerpen en aannemen, of aanpassen, dan kunnen we die techniek ook op onszelf toepassen.

Stel dat jij wat gezonder wil gaan leven, en je wil in dat kader vroeger in je bed kruipen om zo wat meer nachtrust te hebben.  Je neemt jezelf voor om elke avond voor 22u in bed te liggen.  Lights out, gsm weg, boek weg, klaar om in slaap te vallen.  Dan beloon je jezelf.  Dat kan door te gaan snoepen (maar dat werkt dan weer je voornemen om gezonder te gaan leven tegen...), maar ook door jezelf even goed te laten voelen.  Een klein feestelijk momentje, even je overwinning vieren.  Je kan de soundtrack van Rocky beginnen neuriën (tot mogelijk groot ongenoegen van je bedpartner) maar je kan jezelf bijvoorbeeld ook een imaginaire high-five geven.  Iets waardoor je je even een winnaar voelt.  Lach dit niet te snel weg, probeer het eerst eens uit!  Je hebt zo immers leren praten, leren zitten, leren stappen, ...  Als baby vierden je ouders ook samen met jou telkens je vooruitgang maakte.  Applaus, de handen in de rug steken, een vreugdekreetje, alles om jou goed te laten voelen zodat je dit nog eens zou gaan proberen.  This shit works, niet enkel bij anderen, maar ook bij jezelf!

Wil je geen enkele blogpost missen maar vergeet je al te vaak welke websites te checken?  Laat hiernaast je naam & email adres na, dan stuur ik jou een mailtje telkens er een nieuwe blogpost online komt!