Dag 193.  GSM uit de slaapkamer.  Easy.

Een gewoonte die ik vaak zie staan in de wish list van de mensen die deelnemen aan de Challenge is "geen gsm meer in bed".

Ik zelf vond ook dat ik daar iets moest aan veranderen.  Maar hoe begin je daar aan?  Hoe verander je een gewoonte die je mogelijk al tien, twintig of meer jaar hebt?

Elke challenge starten we met een doorgedreven zoektocht naar alle (écht alle) gewoontes.  Een lange lijst als basis voor al het verdere werk dat we gaan doen.  Als je niet weet wat je doet, wordt het extra moeilijk om iets te gaan veranderen.  Het is een gids, een leidraad op onze Change reis.

Als we even dit "probleem" van naderbij bekijken : geen gsm meer in bed.  Hoe pakken we dat best aan?
Mijn huidige gewoontes zijn naar de slaapkamer gaan, mijn kleren uitdoen, mijn gsm in de oplader zetten, mijn bril naast mij op de grond leggen en onder de wol kruipen.  Dat zit vastgeroest, dat doe ik full-auto.  Waar zou ik iets kunnen veranderen om de gsm uit bed te houden, en bij uitbreiding de slaapkamer?

Eén gewoonte heeft met mijn gsm te maken : ik laat steevast mijn gsm op tijdens de nacht, ik ben er namelijk als de dood voor dat ik zou opstaan met een platte batterij.  Wat als ik die oplader nu eens verplaats?  BINGO!
Ik moet één keer iets doen, met blijvende gevolgen : verplaats de oplader.

Zo gezegd zo gedaan.  Naar de slaapkamer, stekker van de oplader uit, andere kamer binnen, stekker in het stopcontact.
De oplader staat nu in m'n bureau (zie m'n blogpost van gisteren), met als gevolg dat ik mijn gsm voor het slapen gaan, als ik hem wil opladen (en die gewoonte zit reeds erg diep geworteld) hem in het bureau moet gaan leggen.

En er is meer.  Veel gewoontes hangen namelijk met mekaar zichtbaar en minder zichtbaar verstrengeld.  Zo is mijn ochtend gewoonte "uit bed stappen, gsm nemen van naast het bed, naar toilet gaan, een lang toiletmoment (waar ik meestal spelletjes speel op mn gsm), naar de badkamer, de weegschaal op, wassen.  Nu wou ik al lang (nog) meer lezen.  Een ideaal moment?  Het toiletmoment.  Weg met gamen (weinig productief) en meer gelezen.  Mijn Kindle ligt nu waar mijn gsm altijd lag naast het bed.  Ik sta nu dus op 's ochtends en neem m'n Kindle van naast het bed (in plaats van mn gsm, die in het bureau ligt op te laden), en neem die mee naar toilet.  Dus door één ding te wijzigen in die stroom van gewoontes ligt mijn gsm nu elke nacht in een andere kamer én lees ik elke ochtend in plaats van te gamen.

KISS.  Keep It Simple Stupid.  Small changes add up to big results!

Wil je geen enkele blogpost missen maar vergeet je al te vaak welke websites te checken?  Laat hiernaast je naam & email adres na, dan stuur ik jou een mailtje telkens er een nieuwe blogpost online komt!