Dag 191.  Productiviteit.

"Oh telde een dag maar 36uur".  Ja, wat dan?  Dan zou je meer op Instagram of Facebook kunnen verdwalen?  Of meer Netflix bingen?

We wensen allemaal wel eens voor meer tijd in een dag.  Jammer genoeg is dat een utopie.  Or is it?  Wat als we nu eens al onze tijd optimaal zouden benutten?  Geen tijd meer verliezen met onbelangrijke zaken, en wanneer we aan het werken zijn écht keihard gefocussed zijn.  Geen onderbrekingen.  Gewoon elke minuut van je werkende tijd ook effectief werken, productief zijn.  Dan krijg je eigenlijk feitelijk wel meer tijd in je dag.

Het is alleszins een punt dat door meerdere personen aangekaart werd in de Change Challenge waar we ons eigen gedrag en gewoontes onder de loupe nemen en daar de nodige blijvende veranderingen in aanbrengen.

Geraak jij makkelijk "in the zone" als je aan het werken bent?  Kan jij je afsluiten van de wereld en gedurende een bepaalde tijd gewoon duiken?  Volledig gefocust op je taak onverstoorbaar werken?  Voor de meesten onder ons vraagt dat best wat oefeningen én de nodige maatregelen.  Ons eigen gedrag even kritisch gaan bekijken : wat doen we allemaal, wanneer & waardoor raken we afgeleid, hoe lang kunnen we ons focussen op een bepaalde taak, ...

Een handige productivity tool / hack die ik zelf graag gebruik is Pomodoro.  Pomodoro (of de kookwekker techniek) verdeelt je werken op in blokken van vijfentwintig minuten.  Je werkt vijfentwintig minuten aan een taak, dan loopt je wekker af en geef je jezelf een korte pauze (bijvoorbeeld vijf minuten).  Dit herhaal je nog drie maal, dus tot je vier blokken van vijfentwintig minuten gewerkt hebt.  Na je vierde blok neem je een lange pauze van bijvoorbeeld twintig of dertig minuten.

Op deze manier vraag je van jezelf een vrij korte periode van aandacht.  Vijfentwintig minuten.  Krijg je in tussentijd een telefoon, mailtje of ander bericht dan moet die persoon worst case 24 minuten wachten op een antwoord.  Weinig dingen in het leven kunnen geen vierentwintig minuten wachten...  Dwaalt je hoofd in tussentijd toch even af naar een andere taak die je nog moet doen, schrijf die dan op een blaadje papier dat naast je ligt en doe meteen voort waarmee je bezig was.  Op die manier maak je in je hoofd terug plaats voor datgene waar jij je echt wou op focussen.

Er bestaan massa's apps en timers om deze Pomodoro techniek te gebruiken.  Op je laptop, gsm, horloge, ... Of indien geen app, een old school analoge kookwekker.

Interesse gewekt?  Give it a try!  Baat het niet, dan schaadt het niet!

Wil je geen enkele blogpost missen maar vergeet je al te vaak welke websites te checken?  Laat hiernaast je naam & email adres na, dan stuur ik jou een mailtje telkens er een nieuwe blogpost online komt!