Dag 186.  Slaap.

"Ik zou wat gezonder willen gaan eten".

"Ik zou wat meer moeten gaan sporten".

"Ik zou eens met iemand moeten gaan praten, het zit niet zo goed in mijn hoofd".

"Ik heb constant zin in snoep / zoetigheid".

"Ik blesseer me makkelijk de laatste tijd".

Slaap je wel genoeg?  Tijdens onze slaap heeft ons lichaam eindelijk eens de tijd om alle indrukken, ervaringen en schade van de voorbije dag te gaan herstellen.  Overdag zijn we daar veel te druk voor in de weer.  Ons lichaam doet z'n uiterste best om altijd maar alles te doen wat we er van vragen, en dat wordt vaak alleen maar meer en meer.  Altijd maar presteren.  Altijd maar bereikbaar zijn.  Altijd maar meer en meer.

Al die "meer" gaat vaak gepaard met een "minder".  Namelijk minder slaap.  Langer werken, uitgaan, praten, eten, drinken, Netflix kijken.  Het gaat allemaal ten koste van dat ene ding wat we vaak zien als tijdsverlies.  Onze slaap.

En laat deze nu net zo enorm belangrijk zijn om te kunnen blijven presteren, meer nog, om te kunnen blijven functioneren.

Geef je lichaam (en daar hoort ook je hoofd bij!) de tijd om te bekomen van al die dingen die jij er dagelijks van vraagt.  Als je met je auto gaat rijden met je toerenteller non-stop in het rood dan gaat de motor van je auto ook geen lang leven beschoren zijn.  Same goes for you.

Kijk ik naar mezelf dan merk ik overduidelijk de gevolgen van een te kort aan slaap de afgelopen weken.  Robert gaat door één van de zovele groeispurtjes, en die gaat meestal gepaard met (nog meer) gebroken nachten.  Meer wakker betekent minder slaap.  En nog wat langer blijven liggen om toch aan voldoende slaap te komen is geen optie als hij wakker wordt...  En dat uit zich bij mij in concentratie stoornissen, een minder frisse kop, meer zin in snoep & fastfood, meer negatieve gedachten in mijn hoofd, ...  Allemaal een neerwaardse spiraal, veroorzaakt door te weinig slaap.

Neem je slaap eens kritisch onder de loep.  Vele zaken die wij als problemen zien, ontstaan daar.

Wil je geen enkele blogpost missen maar vergeet je al te vaak welke websites te checken?  Laat hiernaast je naam & email adres na, dan stuur ik jou een mailtje telkens er een nieuwe blogpost online komt!