Dag 185.  Gewoontes & verlangens.

De huidige Change Challenge is intussen in zijn vijfde week, en wat daar telkens weer naar voor komt is een onduidelijke interpretatie van het woord "gewoontes".

Om iets in je leven te veranderen dat blijft plakken is er heel vaak een verandering van gewoontes nodig.  We kunnen allemaal gezonder gaan eten of meer gaan sporten zolang we maar hard genoeg gemotiveerd zijn.  Nu na enkele weken begint die motivatie vaak al wat onder druk te staan.  We gaan er niet meer zo keihard voor als die eerste dag of dagen.  Perfect menselijk.  Als je nu naar een klassieke fitness zou gaan kijken, dan zullen velen van de nieuwe abonnees al niet meer actief langs komen.  De motivatie piek die het nieuwe jaar met zich meebrengt is reeds een week ofzo voorbij.  Lasting change my ass!  De goeie voornemens zullen voor volgend jaar zijn zeker?  Of tot de volgende (her)opflakkering van motivatie alleszins.

Gelukkig zijn er manieren om gemotiveerd te blijven, om je nieuw gekozen aanpak steeds opnieuw te blijven volhouden.  Blijvende verandering, daar werken we aan!

Wat heel moeilijk is maar oh zo belangrijk is het ontcijferen van je verlangens en het vinden van de gewoontes die die beoogde doelen gaan ondersteunen.  Als antwoord op "Welke gewoontes wil je gaan veranderen?" krijg ik bijvoorbeeld vaak "ik wil gezonder gaan eten" als antwoord.  Gezond eten is geen gewoonte per sé, eerder een verlangen.  Vele kleine gewoontes samen zorgen er voor dat je gezonder gaat eten, gaande van slimmer inkopen doen tot een aangepaste indeling van je keuken tot een bepaalde hoeveelheid groenten bij elke maaltijd.  Het effectieve eten is maar een minuscuul deeltje van die hele puzzel.  Het komt van veel dieper.  De basis ligt veel lager.  En die moeten we gaan opgraven, zichtbaar maken, en uitbreiden.  Hoe steviger en breder je basis, hoe groter de toren die je er kan op gaan bouwen.

Het oppervlakkige hebben we allemaal al onnoemelijk veel keer geprobeerd.  En jammer genoeg blijft het vaak bij proberen.  In een wereld waar tijd zo kostbaar geworden is weiger ik nog tijd te verspillen.  Graaf eens diep, dieper, en doe het zoals het moet!

Wil je geen enkele blogpost missen maar vergeet je al te vaak welke websites te checken?  Laat hiernaast je naam & email adres na, dan stuur ik jou een mailtje telkens er een nieuwe blogpost online komt!