Dag 180.  Alles voor ons eigen gemak.

Als we een beslissing moeten nemen, dan speelt ons eigen gemak heel vaak een grote rol.  Keuze A is misschien wel beter dan B, maar moeilijker... The easy way it is!  Wij lijken wel op elektriciteit, we zoeken heel vaak de weg van de minste weerstand.  Met dat verschil dat wij het vaak doen uit eigen gemak.

Een veel voorkomende frustratie de laatste maanden sinds de geboorte van Robert is borstvoeding.  Puur natuur, letterlijk en figuurlijk.  Het moederlichaam produceert exact wat haar baby nodig heeft.  De samenstelling van de melk verandert zelfs doorheen de dag om het exact af te stemmen op wat het kind nodig heeft.  Wij als mens met ons onmetelijke ego denken dat we de natuur kunnen evenaren door zelf wat poeder samen te mixen in een fabriek en zo borstvoeding te vervangen.  Ja, tuurlijk...  We weten nog niet eens hoe het menselijk lichaam exact werkt, maar kunnen wel één van de meest ingenieuze systemen der natuur vervangen?  #facepalm

Als ik dan eens luister bij mensen van waar de keuze voor flesjes in plaats van borstvoeding dan krijg je een hele hoop mogelijke redenen, waarvan "zo kan mijn man ook eens opstaan 's nachts om de baby eten te geven."  Gemak.
"Zo kunnen we hem/haar al snel eens bij de grootouders doen."  Gemak.
"Zo moet ik niet afkolven, ik voel me een melkkoe".  Gemak.
Moet ik nog even verder gaan?

Eten is een ander voorbeeld.  Ik krijg zo enorm vaak de vraag over "wat is nu gezond eten" dat ik er stilaan zelf ongezond van wordt.  Niet omdat ik daar niet wil op antwoorden, maar omdat we allemaal dat antwoord heel goed weten.  Iedereen weet verdomd goed wat gezond & ongezond is.  Gezond of minder gezond.  Maar het antwoord bevalt ons niet, want gezond is vaak ook minder gemak.  Microgolf maaltijd of zelf koken.  Vlees uit de supermarkt of vlees op een duurzame manier gekweekt door een boer die zorg draagt voor zijn land & zijn dieren.  Water van de kraan of frisdrank uit de koelkast.

Gemak. Gemak. Gemak.

Willen we het dan niet hard genoeg, waardoor we steeds maar voor het eigen gemak kiezen?  Zijn we maar zo kortzichtig?  Blijkbaar wel...
En dat is ok, iedereen doet wat hij of zij niet laten kan.  Maar neem dan ook de verantwoordelijkheid voor de gevolgen.  Want alles komt tegen een prijs, ook al staat die niet letterlijk vermeld op het prijskaartje.  Ook gemak.

Wil je geen enkele blogpost missen maar vergeet je al te vaak welke websites te checken?  Laat hiernaast je naam & email adres na, dan stuur ik jou een mailtje telkens er een nieuwe blogpost online komt!