Dag 162.  "We moeten het regenwoud redden".

Dat las ik daarnet in het artikel in de krant over Anuna De Wever.  Ik dacht spontaan terug aan elke miss kandidate in de geschiedenis die wereldvrede als haar ultieme droom & doel zag.  Waarom niet meteen Euromillions winnen?  Zonder mee te spelen.

Ik heb ongetwijfeld ook zo al gedacht over bepaalde zaken.  En waarom niet, een mens mag, neen een mens moet durven dromen!  Maar een mens moet ook realistisch zijn.  Queue de stem van de bomma die het Bond zonder Naam waardige gezegde "Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd" belerend uitspreekt.

Als we allemaal ons mini kleine steentje bijdragen, als we ergens beginnen, hoe onnozel ook, dan komen we allemaal samen al een heel eind.  En neen dit wordt geen blog over klimaat activisme, de lijn is immers door te trekken naar zo goed als alles in ons leven.  Eén stapje voorwaarts, consistent, brengt je een heel eind, van PMD afval te scheiden tot twintig kilogram vet verliezen tot de wereld redden.  Beetje bij beetje.  En al die hele kleine beetjes zorgen na verloop van tijd voor een heel mooi resultaat.

Elke dag één koek (100cal) minder eten zorgt voor 700 calorieën minder per week, ofte 3000 minder per maand, ofte 36000 per jaar.  Zegt je dat weinig?  Ok, reken het om naar kilogram vet : 5 à 6kilo per jaar. (En voor diegene onder jullie die graag discussiëren en over details struikelen, ja dit is een erg simplistische voorstelling, maar simplistisch of niet, het illustreert duidelijk mijn punt.

Per trede van een trap die je opgaat verbruik je gemiddeld 0,11cal (ref) of 0,05 bij het afgaan.  Als er tussen elke verdieping 24 trappen zitten, dan verbruik je 2,64cal per verdieping.  Werk je op de tweede verdieping en neem je telkens de trap ('s ochtends bij aankomst, 's middags om te gaan eten, 's avonds om naar huis te gaan) dan verbruik je 15,36cal elke dag.  Als je 240 dagen werkt per jaar dan verbrand je zo alleen al een halve kilogram vet.

Voeg de twee samen, 1 koek per dag minder & elke keer de trap naar de tweede verdieping op je werk, twee kleine simpele dingen die vrij weinig moeite kosten, krijg je toch al een erg mooi resultaat van 5,5 tot 6,5kilogram vet per jaar.

Genoeg gerekend op deze maandag ochtend, I hope I made my point clear.  Focus op de kleine dingen, want die zijn vaak erg eenvoudig, maar bereiken allemaal samen over time een onvoorstelbaar resultaat.

Wil je geen enkele blogpost missen maar vergeet je al te vaak welke websites te checken?  Laat hiernaast je naam & email adres na, dan stuur ik jou een mailtje telkens er een nieuwe blogpost online komt!