Dag 159.  Mentaal.

Gisteren stond mijn tweede training op het programma voor m'n 50km trail run in juni.  Een eenvoudig kort loopje, maar ik had (excuse my french) geen kloten goesting.  Het weer zat niet mee en de voorbije feestdagen hingen nog wat in mijn lijf.  Je weet wel, zo één van die dagen waarop je liever gewoon niet uit je zetel zou komen.  Na lang aarzelen en rond de pot draaien sleepte ik mezelf uiteindelijk naar de voordeur en begon ik er aan.

En die eerste stap was de beslissende, want eens begonnen kan je niet meer terug.  Ok, dat is niet helemaal waar, je kan terugkeren wanneer je maar wilt, maar eens je in beweging bent, je dat momentum hebt, wordt het toch al wat moeilijker om terug te stoppen.  Je bent tenslotte aangekleed, hebt de deur al achter je dichtgetrokken, ... bij elke handeling wordt de kans op terugkeren telkens een klein beetje kleiner.

Dingen doen, dingen volhouden, het blijft iets mentaal.  In mijn specifieke geval, ik heb jaren niet meer gelopen, denk ik bij zo moeilijke momenten terug aan de tijd waarin ik trainde voor m'n eerste marathon.  Ook dat was een moeilijke start, maar eens ik een tijdje aan het trainen was dan voelde dat lopen zo goed, zo leuk, zo ... ja, zelfs makkelijk aan dat ik dat gevoel terug wil.  Mijn lopen nu is een streven naar dat gevoel van toen.  Dat wil ik terug, daar trek ik mij aan op, en dat maakt me mentaal sterk(er) op die moeilijke momenten.  Excuses zijn goedkoop en talrijk voor handen, daar moeten we nooit lang naar zoeken, toch?  Redenen vinden om onszelf ervan te overtuigen dat we het toch maar beter doen is veel moeilijker, maar ook meteen veel krachtiger. Eén goeie reden, één sterke motivatie bevat veel meer overtuigingskracht dan een emmer vol standaard excuses.  Als je er aan wil denken.

Herinner jezelf er steeds weer aan waarom je het doet, wat je doel is.  Visualiseer het resultaat, voel het gevoel dat je zal hebben als je het bereikt telkens de excuses de kop opsteken.

Het is jij tegen jezelf.  Overstem die stem in je hoofd die je probeert te overhalen om nu meteen iets "leuks" of "lui" te doen, in plaats van toe te werken naar je doel waar je je ongelooflijk veel beter bij zou voelen.  Focus op dat doel, op dat gevoel, en klamp je daar aan vast.

En kijk regelmatig eens achterom naar waar je vandaan komt.  Wil je daar naar terug, of wil je vooruit?

Wil je geen enkele blogpost missen maar vergeet je al te vaak welke websites te checken?  Laat hiernaast je naam & email adres na, dan stuur ik jou een mailtje telkens er een nieuwe blogpost online komt!