Dag 106.  Suiker of vet voor jouw lichaam?

Ok, even een korte herhaling voor als het al wat ver zou zitten : Ons lichaam gebruikt suiker (koolhydraten) voor onze hersenen, en suiker voor onze spieren bij (heel) intensieve inspanningen.  That's about it.  Gewoon door de dag heen maakt ons lichaam gebruik van vet als brandstof.  Suiker is dus een beetje als een kleine voorraad raketbrandstof voor in geval van nood even kort een hevige boost beschikbare energie te geven die vrij makkelijk en snel te verbranden is.  Daarbuiten doen we het met diesel.  Die suiker (glucose) kan ons lichaam zelf aanmaken, believe it or not!  Daar zorgt een proces gekend als gluconeogenese voor (gluco = suiker, neo = nieuw, genese = ontstaan, creëren).  We moeten het dus niet per sé extern gaan zoeken.

Net zoals er auto's zijn met een dieselmotor, auto's met een benzinemotor, en auto's die op een mix van gas & benzine kunnen rijden, zo verschilt ook ons lichaam.

Ikzelf teer het beste op vetten en eiwitten.  Koolhydraten maken me dik.  Zo simpel is het.  Als ik voornamelijk vet en eiwitten eet dan voel ik me energieker, helderder in mijn hoofd, minder snel moe, slaap ik beter, en zo voort en zo verder.
Kimberly daarentegen kan goed overweg met beide.  Zij kan & mag veel koolhydraten eten, zij komt daar niet van bij.  Zij mag wat vettiger eten, zij komt daar niet van bij.  Puur instinctief zal ze sneller naar de koolhydraten grijpen dan naar de vetten.
Bij mij is dat net omgekeerd.

Dit alles heel erg kort om maar te zeggen dat elk lichaam anders is.  Ga niet blindelings een "dieet" volgen dat werkt voor je partner, collega, bekende mediafiguur of topsporter.  Zoek wat werkt voor jou!  Dat doe ik ook met de mensen die ik begeleid.  We beginnen met een eenvoudige vragenlijst om te kijken waar zij instinctief naartoe nijgen.  Dan gaan we daar mee aan de slag en sturen we elke paar weken bij.  Een traag proces, maar heel doeltreffend.  Je bent die kilo's niet op twee weken tijd aangekomen, je zal ze ook niet op twee weken tijd terug verliezen (al verwachten velen dat wel).  Neem de tijd om te ontdekken hoe jouw unieke lichaam werkt.  Wat jij nodig hebt om te "thriven", te bloeien.  Stress beheersing, sport, voeding, het zijn geen aparte dingen.  Ze hangen heel erg nauw samen en moeten dan ook samen gezien worden en aangepakt.

Verwacht geen mirakels, die kosten alleen maar geld en leveren enkel teleurstellingen op.  Put in the work!

Wil je geen enkele blogpost missen maar vergeet je al te vaak welke websites te checken?  Laat hiernaast je naam & email adres na, dan stuur ik jou een mailtje telkens er een nieuwe blogpost online komt!