Dag 101.  Bezint eer ge begint.

Als kinderen de keuze krijgen tussen één snoepje nu, of twee snoepjes binnen vijftien minuten, dan zullen ze het niet makkelijk hebben om van dat snoepje te blijven.  We zijn geneigd om die ene snoep snel naar binnen te werken.  Ons intuïtieve brein zegt ons van meteen voor de beloning te gaan.  Het begrijpt niet het concept "toekomst" of abstracte begrippen zoals gezondheid, financiën, etc.  Ons rationele brein begrijpt deze abstracte begrippen wel en wil onze toekomstige zelf gezond, rijk & slank zien.  Het is een constant gevecht tussen de twee onderling.  Non-stop afwegen van het belang tussen jij nu & jij in de toekomst.

Studies hebben uitgewezen dat mensen die toekomstige beloningen minder waard achten, meer kans hebben om bijvoorbeeld zwaarlijvig te worden.  Vrij vertaald : als je alles in je mond ramt zonder er even bij na te denken dat het misschien niet het strakste plan is met het oog op je gezondheid, dan ga je makkelijker bijkomen.  Ben je iemand die makkelijker gaat zeggen "neen dank u, ik eet straks wel mijn geplande maaltijd" of je maakt een gezondere keuze, dan is de kans groter dat je geen problemen hebt met je gewicht.

No shit Sherlock, right?  Maar wat kunnen we daar nu aan doen?  Gelukkig zijn daar ook studies rond gebeurt!  Wil je je niet langer laten leiden door je intuïtieve brein, bijvoorbeeld als je voor de keuze staat om al dan niet een stuk taart te eten van een trakterende collega, probeer dan het volgende eens : Denk aan positief iets in de toekomst, bijvoorbeeld een verjaardagsfeest of een aankomende verjaardag of zo.  Zie jezelf zo levendig mogelijk in die setting, dus op dat feestje bijvoorbeeld, en beeld je in dat je je fantastisch aan het amuseren bent.  Hierdoor trigger je bepaalde processen in je hersenen waardoor deze meer waarde gaan toekennen aan toekomstige zaken.
Uit die studies is gebleken dat de inname van verleidelijke calorierijke voeding met bijna één derde is afgenomen bij vrouwen met overgewicht.  Het werkte zelfs bij kinderen met overgewicht!  (Op mannen is het niet getest, maar geef het eens een kans!  Baat het niet, dan schaad het niet!)

Herken je jezelf als een intuïtieve eter?  Zeker eens proberen!  Eén derde minder snoepen is toch al een hele mooie stap vooruit, en dat enkel en alleen door even aan een feestje te denken...

Let's party!!!!!

Wil je geen enkele blogpost missen maar vergeet je al te vaak welke websites te checken?  Laat hiernaast je naam & email adres na, dan stuur ik jou een mailtje telkens er een nieuwe blogpost online komt!