Week 14.  Het begin van No-Fix November.  Eén maand lang ontdekken waar ik voedingsgewijs op reken om bepaalde dingen te bereiken.  Het wordt een spannende maand!

Voor de mensen die in de week niet graag lezen of weinig tijd hebben voorzie ik telkens op zondag een overzicht van de posts van de voorbije week.

Dag 92.  Bio, what the fuck is bio? - Deel 1.

Tenzij je nooit een supermarkt binnen gaat of daar enkel geblinddoekt rondloopt moet het je al opgevallen zijn.  Bio is all around.  Noem een product en de kans is groot dat er ook al een bio versie van bestaat.  Met het bijbehorende hogere prijskaartje.
Maar wat houdt al dat bio gedoe nu juist in?  Dat wil ik in deze reeks posts even toelichten.

Deel 1.  Melk.

Bio melk.  Pleonasme of effectief anders?

In het algemeen mag je er van uitgaan dat dieren op een bio boerderij een mooier leven lijden dan op een non-bio boerderij.  Het dier moet meer ruimte hebben, zowel binnen als buiten.  Je houdt niet meer dieren dan je grond aankan.  Geen overbegrazing, geen bodem erosie, ...
Specifiek voor koeien is er geen vereiste hoeveel stalruimte ze moeten hebben.  Bij bio is dat 6m2 per koe.  Nog steeds geen zee van ruimte, maar beter dan "net genoeg om te kunnen liggen".  Bij een bio boerderij heb je maximum 2 koeien per hectare, waar dat op een "gewone" boerderij 10 zou zijn.  Ook het antibiotica gebruik wordt aan banden gelegd.  Maximum 3 kuren per jaar, enkel indien ze ziek zijn.  Op een "gewone" boerderij mag antibiotica zelfs preventief ingezet worden.

Maar wat met de voeding & voedingswaarde?  Wel bio koeien eten bio voedsel.  Dat betekent gras in de wei (maar ze moeten enkel verplicht buiten kunnen tussen 16 mei & 14 oktober, buiten die periode is het niet verplicht) maar ook biologisch ruw voer : gedroogd gras, klaver, tarwe, gerst, bonen, ... allemaal geteeld zonder gebruik van kunstmest, insecticide of ggo's (genetisch gemodificeerde organismen).  Daarenboven moet minstens 60% van dat voer regionaal geteeld zijn.

En is het dan gezonder?  Wel uit verschillende onderzoeken is gebleken dat bio melk meer omega-3 vetzuren bevat en minder omega-6 dan gewone melk.  En ja, that's a good thing.  (Even tussendoor : drink gewoon volle melk.  Waarom gezondere (en duurdere) bio melk kopen als die dan nog extra gaat bewerkt worden om er half volle of magere melk van te maken...  Laat de goeie vetten erin, drink volle melk!)

En met die bio melk maken ze dan ook bio boter, bio room, bio karnemelk (wat overblijft na het maken van boter), ...

De koeien waarvan de melk afkomstig is hebben een beter leven, ze krijgen gezonder te eten, wat resulteert in melk met oa meer gezonde vetzuren.  Het is dus beter dan non-bio melk.

Ik ben zelf niet zo'n melk drinker, maar Kimberly wel, en wij hebben alvast de overstap gemaakt naar volle bio melk.

Dag 93.  Gemis.

Ik ben niet het missende type.  Daarmee bedoel ik dat ik gerust een week of langer van huis weg kan gaan zonder m'n partner, familie, huisdieren etc echt te missen.  Althans, ik was niet het missende type.

Kimberly zit deze week ergens in een bungalowpark samen met Robert, haar zus en haar twee kinderen.  Ik kon deze week niet weg dus blijf ik thuis en ga ik elke dag flink werken.  Ik had niet gedacht dat ik het er moeilijk mee zou hebben dat ze enkele dagen weg zouden zijn, maar toch mis ik hen.  Robert is 9 weken, veel interactie of reactie heb je nog niet met zo'n kleine baby, althans al zeker niet als vader.  En toch mis ik hem hier.

Zot hoe zo iets kleins zo snel een plaats in je hart kan veroveren.

Dat het maar snel vrijdag is!

 

 

Dag 94.  No Fix November.

Ik poste er enkele weken geleden al over, No-Fix November.  Toen was ik geïntrigeerd maar nog niet overtuigd om het effectief ook zelf een kans te geven.  Vanochtend heb ik beslist dat m'n nieuwsgierigheid te groot is geworden om niet mee te doen.  Vanaf overmorgen, 1 november ga ik een maand lang geen cafeïne, geen suiker, geen koolhydraten, ... meer gebruiken.  Ik neem het woord eten met opzet niet in de mond, omdat het geen food challenge is.  De bedoeling is om te ontdekken in hoeverre we vertrouwen op externe invloeden om ons lichaam in een bepaalde toestand te krijgen.  Cafeïne om ons op te peppen, suiker om ons beter te voelen of een energie boost te krijgen, etc  Ontdekken en leren.  Leren hoe wij, ons lichaam, zelf in die toestand kan komen.

Het wordt een zware maand.  Suiker an sich daar ben ik al een zes-tal weken van afgestapt, maar alle koolhydraten laten wordt best pittig, om over de cafeïne nog maar te zwijgen.  Ik ben enorm benieuwd naar de inzichten die ik ga verwerven de komende maand!

Bring on the experiment!

Zelf meer in detail horen waar het over gaat van mr Strongfit himself?

Dag 95.  Wat als...

Wat als ik koolhydraten vooral at als "verdoving", om bepaalde emoties af te vlakken?
Wat als ik caffeine echt nodig heb om wakker te worden & mij een energie boost te geven?
Wat als mijn lichaam zelf niet voor die nodige triggers kan zorgen?
Wat als ...

Zo veel vragen.  Vragen waar ik vanaf morgen, één maand lang ga proberen antwoorden op te vinden.  Benieuwd!!!

 

Dag 96.  Dag 1 van No-Fix November.

Is koffie zonder cafeïne nog steeds koffie?  Aangezien cafeïne een no-go is de komende maand zette ik vanochtend noodgedwongen een kop deca.  Het smaakt zelfs niet echt helemaal meer naar koffie... Of zit dat enkel tussen mijn oren?  Ik zou ook gewoon een maand lang geen koffie kunnen drinken, cafeïne of geen cafeïne, maar ik drink het graag, en hou wel van die warmte 's morgens zo bij het ontstaan.  Hoe dat zwarte goud langs je mond door je keel stroomt, die slokdarm en dan je maag zo heerlijk vult met een zalig warm gevoel ...

Of misschien ben ik voor het ogenblik iets te gefixeerd op die koffie?

Dag 97.  Vluchten of vechten?

Fight or flight.  Als we voor een uitdaging komen te staan dan gaan we vaak de ene of andere kant op.  Niet enkel in de strikte zin van het woord, het slaat niet enkel op fysiek vechten maar ook mentaal (wat dan weer vaak gevolgd wordt door een fysieke respons).  Sinds gisteren speelt zich die tweestrijd constant af in mijn hoofd.  Willen vluchten van de hele uitdaging, de handdoek in de ring gooien, koffie drinken, koolhydraten eten en toch mezelf weer constant proberen in die vecht modus te krijgen.  Fight.  Zelf kiezen in welke toestand je lichaam zich bevindt.  Zelf kiezen om te vechten, niet om er van weg te lopen.

Als je bezig blijft met dagdagelijkse taken dan blijf ik meestal in Flow.  Je blijft in gang.  Tot je even pauze neemt.  Dan begint terug die strijd.  Dan besef je pas dat je eigenlijk wel zin hebt in X Y Z, dan moet je jezelf terug oppompen, jezelf in die fight toestand krijgen om niet in te geven aan die vleselijke verlangens.

Best wel leerrijk om daar eens op zo'n manier tegen aan te kijken, om wat meer bewust te zijn van hoe we functioneren.  En we zijn nog maar de tweede dag.

Wil je geen enkele blogpost missen maar vergeet je al te vaak welke websites te checken?  Laat hiernaast je naam & email adres na, dan stuur ik jou een mailtje telkens er een nieuwe blogpost online komt!