Dag 92.  Bio, what the fuck is bio? - Deel 1.

Tenzij je nooit een supermarkt binnen gaat of daar enkel geblinddoekt rondloopt moet het je al opgevallen zijn.  Bio is all around.  Noem een product en de kans is groot dat er ook al een bio versie van bestaat.  Met het bijbehorende hogere prijskaartje.
Maar wat houdt al dat bio gedoe nu juist in?  Dat wil ik in deze reeks posts even toelichten.

Deel 1.  Melk.

Bio melk.  Pleonasme of effectief anders?

In het algemeen mag je er van uitgaan dat dieren op een bio boerderij een mooier leven lijden dan op een non-bio boerderij.  Het dier moet meer ruimte hebben, zowel binnen als buiten.  Je houdt niet meer dieren dan je grond aankan.  Geen overbegrazing, geen bodem erosie, ...
Specifiek voor koeien is er geen vereiste hoeveel stalruimte ze moeten hebben.  Bij bio is dat 6m2 per koe.  Nog steeds geen zee van ruimte, maar beter dan "net genoeg om te kunnen liggen".  Bij een bio boerderij heb je maximum 2 koeien per hectare, waar dat op een "gewone" boerderij 10 zou zijn.  Ook het antibiotica gebruik wordt aan banden gelegd.  Maximum 3 kuren per jaar, enkel indien ze ziek zijn.  Op een "gewone" boerderij mag antibiotica zelfs preventief ingezet worden.

Maar wat met de voeding & voedingswaarde?  Wel bio koeien eten bio voedsel.  Dat betekent gras in de wei (maar ze moeten enkel verplicht buiten kunnen tussen 16 mei & 14 oktober, buiten die periode is het niet verplicht) maar ook biologisch ruw voer : gedroogd gras, klaver, tarwe, gerst, bonen, ... allemaal geteeld zonder gebruik van kunstmest, insecticide of ggo's (genetisch gemodificeerde organismen).  Daarenboven moet minstens 60% van dat voer regionaal geteeld zijn.

En is het dan gezonder?  Wel uit verschillende onderzoeken is gebleken dat bio melk meer omega-3 vetzuren bevat en minder omega-6 dan gewone melk.  En ja, that's a good thing.  (Even tussendoor : drink gewoon volle melk.  Waarom gezondere (en duurdere) bio melk kopen als die dan nog extra gaat bewerkt worden om er half volle of magere melk van te maken...  Laat de goeie vetten erin, drink volle melk!)

En met die bio melk maken ze dan ook bio boter, bio room, bio karnemelk (wat overblijft na het maken van boter), ...

De koeien waarvan de melk afkomstig is hebben een beter leven, ze krijgen gezonder te eten, wat resulteert in melk met oa meer gezonde vetzuren.  Het is dus beter dan non-bio melk.

Ik ben zelf niet zo'n melk drinker, maar Kimberly wel, en wij hebben alvast de overstap gemaakt naar volle bio melk.

Wil je geen enkele blogpost missen maar vergeet je al te vaak welke websites te checken?  Laat hiernaast je naam & email adres na, dan stuur ik jou een mailtje telkens er een nieuwe blogpost online komt!