Dag 87.  Gezond eten is duur.  Maar...

Weet je wat duur is?  Eten kopen om het daarna in de vuilbak te gooien omdat je het gewoon laat vervallen, dat is duur.  Steek uw geld anders gewoon in brand.  Of geef het aan een goed doel, daar heeft iemand nog iets aan.

Valt het op dat ik me daarin nogal kwaad kan maken?  Zo ook en vooral hier thuis.  Telkens ik groenten, vlees, kaas, fruit, ... in de vuilbak moet gooien omdat het slecht geworden is (ik kijk niet noodzakelijk naar de vervaldatum, veel zaken zijn nog perfect te eten voorbij de vervaldatum indien er THT of tenminste houdbaar tot op staat) voelt het aan alsof ik geld waarvoor hard is moeten gewerkt worden, gewoon de vuilbak in gaat.

Het kan al eens iets gebeuren dat er iets achteraan in de (koel)kast belandt en daar slecht wordt, uiteraard.  Maar misschien staat er gewoon te veel in de kast?  Te veel keuze?  Met te veel goesting gekocht in plaats van met een shoppinglijstje en een plan wat je gaat eten de komende dagen?

Een veel gemaakte fout : je gaat naar de supermarkt & loopt daar gewoon random rond, ook al heb je een shoppinglijstje.  Als je al die moeite hebt gedaan om een mooi lijstje te maken, then stick to the fucking plan!  Haal de zaken die je nodig hebt en bol het af.  Vlucht van de verleiding, van de strategisch geplaatste proevertjes en promo standen.  En al je een plan gemaakt hebt met een shoppinglijstje tot gevolg, stick to the fucking plan!  Ga dan niet op dinsdagavond wanneer je gepland had die verse vis te bakken plots spaghettisaus uit de vriezer haal omdat je daar nu plots zin in had.  En de verse vis?  Tja... die zal niet meer zo vers zijn als hij klaargemaakt wordt.  ALS.  Want er was ook al een plan voor woensdag, donderdag en vrijdag, wat ga je met die zaken doen?  Doorschuiven?  Iets zal in de GFT bak of vuilnisbak belanden...

Het gebeurt blijkbaar niet enkel bij ons thuis, want volgens cijfers uit 2017 versplit de gemiddelde belg 345 (let that sinck in for a moment...), driehonderd vijfenveertig kilogram voedsel per jaar.  Dat is bijna een kilogram per dag.  Binnen Europa doen enkel onze Noorderburen het nòg slechter.  Niets om trots op te zijn als je het mij vraagt!

Misschien wordt gezond eten meteen wat minder duur als we eens alles gaan opeten wat we kopen?  Shoppinglijstjes & weerstaan aan spaghetti- of andere verleidingen FTW!

Wil je geen enkele blogpost missen maar vergeet je al te vaak welke websites te checken?  Laat hiernaast je naam & email adres na, dan stuur ik jou een mailtje telkens er een nieuwe blogpost online komt!