Dag 79.  "Whatever you do, DO look back!"

Je hebt je voorgenomen om iets aan je uithoudingsvermogen te gaan doen, om meer op je slaap te gaan focussen, om gezonder te gaan eten, om meer te gaan fietsen, lopen, CrossFitten, you name it.  Je begint (zoals iedereen telkens weer) vol goeie moed aan, maar na enkele weken (best case enkele maanden) begint de sleur er wat in te komen.  Je hebt niet het gevoel dat je nog vooruit gaat, dat je blijft hangen, dat je doelen nog mijlen ver van je verwijderd zijn, je begint de moed te verliezen.  In plaats van jezelf aan te moeden of te laten aanmoedigen om te blijven vooruit kijken, om te blijven kijken naar je doel, eye on the price blablabla is het misschien een goed idee om eens zot te doen, en eens naar beneden of naar achter te kijken.

Kijk eens naar de start in plaats van de finish.  Kijk welk traject je al hebt afgelegd, kijk wat voor moois je al verwezenlijkt hebt en laat dat je motiveren.  Als je bergop gaat dan lijkt die vaak eindeloos.  je houdt je hoofd naar beneden en blijft mooi voetje voor voetje zetten.  Je kijkt omhoog en ziet een schijnbaar nog steeds onbereikbare top en dat duiveltje op je schouder begint je in te fluisteren dat je nog niets gedaan hebt, dat je nog nergens staat, dat je nog een zo enorm lange weg te gaan hebt dat je misschien beter opgeeft.  Neem de dichtstbijzijnde stok of steen & mep dat duiveltje gewoon die berg af!  Draai je om, kijk naar beneden & geniet van het uitzicht.  Kijk eens goed naar alle afstand die je al afgelegd hebt, het hoogteverschil dat je al overwonnen hebt en trek je daar aan op.

Het is te makkelijk vergeten van waar we komen.  En je mag dat gerust generaliseren.  Kijk geregeld eens over je schouder, of beter nog, draai je eens volledig om, geniet van je prestatie, denk terug aan al dat harde werk, en apprecieer des te meer hoe ver je al geraakt bent!

Wil je geen enkele blogpost missen maar vergeet je al te vaak welke websites te checken?  Laat hiernaast je naam & email adres na, dan stuur ik jou een mailtje telkens er een nieuwe blogpost online komt!