Week 11.  Het miezert buiten maar het is wel vrij warm.  Ideaal om nog even wat bij te lezen vooraleer het opklaart en dit een prachtige zonnige zondag wordt!

Voor de mensen die in de week niet graag lezen of weinig tijd hebben voorzie ik telkens op zondag een overzicht van de posts van de voorbije week.

Dag 71.  Maandagochtend.  Krant.  Pagina 2.

Verder ben ik niet geraakt alvorens ik me terug begon lastig te maken.  Rijbotten aan, paard gezadeld, here we go!

Volgens een artikel in de Standaard van deze ochtend zouden er wereldwijd bijna een miljard apneulijders zijn (mensen waarbij 's nachts de ademhaling elke X minuten stokt, waardoor ze niet meer diep kunnen slapen, met alle gevolgen vandien).  Het aantal patiënten zou in België in tien jaar tijd verviervoudigd zijn.

Eens het probleem geïdentificeerd worden deze mensen geholpen door 's nachts te slapen met een slaapmasker, waardoor hun ademhaling normaal blijft en ze dus terug beter slapen.  Good for them!  Toch?  Absoluut!  So far so good, ik zat nog absoluut niet op mijn paard op dat ogenblik.  Ik had zelfs mijn rijbotten nog niet aan!

En toen kwam de paragraaf gekopt "Obesitas".  O-ooooh...  Obese mensen hebben vaak overgewicht in de hals, dit vet drukt dan 's nachts op hun bovenste luchtwegen wat hun keel (deels) dichtknijpt en een zuurstof tekort veroorzaakt in het bloed (= apneu).  Logische conclusie zou ik zo denken, alles nog steeds rustig in de bovenkamer.  Maar toen werd de gevoelige snaar geraakt... "Het rapport beklemtoont het belang van een aanpak op lange termijn (nog steeds kalm), EN DE ONTWIKKELING VAN NIEUWE EN GOEDKOPERE REMEDIES."

Ontploffing.

Awel ja, laat de industrie nieuwe en goedkopere remedies ontwikkelen, zodat ze veel geld kunnen verdienen op de kap van zieke mensen.  De beste remedie ligt voor de hand : val af!  Maar daar verliest de medische sector natuurlijk geen hol aan, want gezonden mensen daar verdien je niets aan, en daar worden de aandeelhouders niet blij van natuurlijk.  Dus toch maar een machine ontwikkelen om die apneu onder controle te houden, de mutualiteit zal die wel terug betalen.  Oh en liefst met zoveel mogelijk onderdelen die elke X maand vervangen moeten worden zodat er constant geld aan verdient wordt.

Begrijp me niet verkeerd, sommige mensen zijn niet obees en hebben slaapapneu en moeten geholpen worden, maar als meer dan de helft die ziekte heeft door obees te zijn (wat is hier dan feitelijk de ziekte en wat het symptoom?) dan is het misschien een goed idee om daar te beginnen.

Hoe ongezonder wij eten en leven, hoe meer er aan verdient wordt.  "De een zijn dood is de ander zijn brood".  Stel je eens een wereld voor waarin we allemaal gezond gaan eten en leven, waardoor iedereen veel minder ziek zou zijn, waarin depressie & burn-out een veel kleinere plaats gaat innemen, waarin we gewoon ons gezond verstand gaan gebruiken en onze gezondheid in eigen handen nemen zonder te rekenen op dokters en medicatie. (Opnieuw, kort door de bocht, gelukkig zijn er dokters & medicatie, maar veel ervan kan vermeden worden).

En nu even terug tot rust komen, want straks staat Kimberly op en gaat ze haar boterham met de nodige hoeveelheid Nutella te lijf en ga ik mij anders ook daar ambetant in maken en dan is't ambras.

Paard op stal.  Maar voor hoe lang?  Ik zit tenslotte nog maar aan pagina 3 in de krant van vandaag...

Dag 72.  Koolhydraten.

Rustig rustig, geen stress, geen langdradige discussie over het wel of niet nodig hebben van koolhydraten (al heb ik daar wel een duidelijk afgelijnde visie op, maar jullie hadden ongetwijfeld niet anders verwacht).  Wel over koolhydraten voor/tijdens/na het sporten, meerbepaald over de kwaliteit ervan.

Bij intensieve trainingen kan het interessant zijn om extra koolhydraten in te nemen.  Ik zeg specifiek koolhydraten en niet suikers omdat ons lichaam chemisch gezien maar drie zaken kent : koolhydraten, eiwitten & vetten.  Als je de vorige zin even herleest dan zou je snel kunnen besluiten dat het niet uitmaakt wat we juist eten : boterhammen met choco, haribo beertjes, een stuk chocolade, een fruitsla of een schep honing.  Aja, want ons lichaam ziet toch alleen maar koolhydraten, eiwitten of vetten.  True.  Maar persoonlijk kijk ik liever wat dieper dan dat.  Je sport om fitter & gezonder door het leven te gaan.  Dan zou het ook niet onverstandig zijn om even na te denken over de kwaliteit van wat je eet.  Ram niet zomaar eender wat in je mond met als excuus dat je toch aan het trainen bent.  Let net dan extra op de kwaliteit van wat je eet om zoveel mogelijk uit die training te halen.  Chemische haribo brol of een stuk fruit?  Een boterham met choco of een schep rauwe (onbewerkte) honing?

Klinkt allemaal heel erg logisch, maar toch zie ik nog velen die hier niet over nadenken.  Of er over nadenken maar er zich niks van aantrekken.  En dat is ok.  We leven in een vrije wereld.  Maar het is misschien toch geen slecht idee om er even over na te denken.

Dag 73.  Ik kiem.  Jij kiemt.  Mijn brood is gekiemd.

Ge-wadde?  Gekiemd!  Mijn meest recente ontdekking uit de bio winkel en zot lekker : Rogge kiembrood.  Aantal ingrediënten? Eén.  Hoe makkelijk kan het zijn?  Het wordt gemaakt van graan (in plaats van meel, wat gemalen graan is) dat enkele dagen geweekt heeft in water, tot het begint te kiemen.  Dan wordt het alsnog gemalen en van de verkregen brei wordt dan een broodachtig iets gebakken.  Het lijkt uiterlijk wat op brood maar heeft een andere textuur & weegt ook enorm veel voor zo'n (vaak) klein broodje.

Het is veel zoeter van smaak doordat het meer suikers bevat dan een gewoon brood.  Een energie bommetje dus!

Heeft het specifieke voordelen ten opzichte van "gewoon" brood?  Goh de aanhangers beweren van wel, de tegenstanders van niet.  Welcome to life...  Er is te weinig onderzoek naar verricht om de beweringen te staven of ontkrachten.  Het bevat geen gluten, dat is misschien handig om weten voor mensen die hier een probleem mee hebben.  Verder bevat het (in dit geval) enkel rogge.  Geen broodverbeteraars en andere toevoegingen.

Zelf blijf ik ook nog desembrood eten, maar het is een leuke en lekkere aanvulling op m'n menu!  Probeer het eens zou'k zo zeggen, het zal alleszins niet ongezond zijn.

Dag 74.  Be unreasonable.

"Pieter, ge zijt onredelijk!"  Dat klinkt me erg bekend in de oren haha.  En hoewel het uitgesproken wordt in een poging om mij wat in te tomen of af te remmen beschouw ik het juist als een groot compliment.  We zouden allemaal wat meer unreasonable moeten zijn in het leven als je het mij vraagt.  Waarom tevreden zijn met half werk, voldoende of normaal?  Zo is er al genoeg in de wereld!  Durf te dromen, grenzen verleggen en tegen de stroom in gaan.  That's where the magic happens.  Ik heb in mijn leven al de nodige avonturen beleeft en allemaal omdat ik gewoon de "reden" naast mij had neergelegd.  Streven naar perfectie, nooit tevreden, altijd maar beter.  Ik vraag dat niet alleen van mezelf maar ook van mijn omgeving.  Did someone say "niet de makkelijkste om mee samen te werken"?  Klopt.  Maar wel steeds proberen het beste uit de mensen rondom mij te halen, stiekem hopend dat ook zij gaan ontdekken dat het leven begint aan het einde van onze comfort zone.  Fuck mediocracy, be unreasonable!  Doe 'keer zot!

Dag 75.  Op gevaar voor eigen leven.

De vegetariërs en vegans onder ons nemen toe.  Althans die indruk heb ik toch als ik bij ons in de zaak eens rond hoor (of de boze blikken in ontvangst neem als ik een pro-vlees opmerking maak).  Als ik vraag naar de reden waarom iemand ervoor koos om alle vlees (en vis en gevogelte) te laten, of in het geval van vegans alle producten van dierlijke oorsprong, af te zweren dan lopen de antwoorden ook uiteen van "omwille van het dierenleed" tot "het is gezonder voor mij".

"Omwille van het dierenleed".  Daar kan ik enigszins nog inkomen.  Wij willen alsmaar meer en alsmaar goedkoper, wat ten koste gaat van de dieren die wij kweken.  Het wordt een industrieel gedoe waar niet altijd even veel rekening gehouden wordt met het dierenwelzijn, maar vooral gekeken wordt naar opbrengst vs. kosten om zo goedkoop mogelijk zo veel mogelijk te kunnen produceren.
Als zoon van een (hobby)boer ben ik opgegroeid tussen de dieren, en wij aten deze dieren ook.  Ik kan u zeggen dat mijn vader (en erg veel boeren) hun dieren doodgraag zien.  Deze worden goed verzorgd, krijgen gezond te eten, ...  Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen die zich laten lijden door koning Euro en geen hol geven om dierenwelzijn.  Nu als wij eens bereid zouden zijn om te betalen wat het kwalitatief grootbrengen & verzorgen van een dier kost, dan zouden er misschien meer boeren zijn die streven naar die extra kwaliteit omdat ze niet onder grote financiële druk komen te staan van de markt die alsmaar meer wil voor minder geld.
Verder ben ik er van overtuigd dat wij als mens geëvolueerd zijn tot wie we zijn mede door het eten van vlees & vis & gevogelte, en geloof ik oprecht dat we het nodig hebben om optimaal gezond te kunnen leven.  Het kwaliteitsvlees.  Het natuurvlees.  The original.  Niet de turbogekweekte vol antibiotica en vette voedingsstoffen gestampte dieren die we nu bij veel beenhouwers & supermarkten vinden.  Laat dat ook even duidelijk zijn.

"Omdat het gezonder is voor mij".  Zie hierboven.  Ik geloof oprecht dat we als mens kwaliteitsvol vlees nodig hebben om optimaal gezond te kunnen zijn.  Er bestaan motoren die draaien op koolzaadolie, maar de meest krachtige draaien tot nog steeds op diesel of benzine...  Neem nu bijvoorbeeld vitamine B12.  Levensnoodzakelijk voor ons als mens, en te vinden in dierlijke producten (vlees, vis, gevogelte, melk, eieren).  Er zijn enkele planten waar het in voorkomt maar deze stof nemen wij zo goed als niet op.  De enige manier dus om dit binnen te krijgen is door het eten van dierlijke producten (evolutionair gezien, want vandaag de dag kan alles gesupplementeerd worden).  Dus we zouden niet kunnen blijven bestaan hebben op deze manier zonder het eten van die bronnen van vitamine B12.  Dus we hebben dierlijke producten nodig.  Althans dat is mijn visie, en ik sta open voor andere visies, meningen en studies.
Studies.  Geen documentaires gemaakt door overtuigde vegetariërs of veganisten om hun zaak te bepleiten.  De meeste mensen eten dierlijke producten, dus er worden niet zo veel documentaires gemaakt over het noodzakelijk zijn ervan, of ze krijgen alleszins veel minder aandacht.

Zelf ben ik dus een groot voorstander van het nog steeds eten van kwalitatieve dierlijke producten.  Deze zijn niet meer zo makkelijk te vinden, en kosten een pak meer geld.  Maar ik heb maar één gezondheid, en die is mij wel wat geld waard.

Als er lezers zijn onder jullie die graag jullie mening eens uiteenzetten bij een goed glas wijn dan ben ik altijd geïnteresseerd!  Misschien heb ik maar een deel van het verhaal, misschien weet ik (nog) niet alles, maar tot ik overtuigd wordt van het tegendeel blijf ik alleszins op tijd en stond mijn stukje vlees verorberen en dit ook aanraden aan anderen!

Dag 76.  No-fix November.

Ik volg al geruime tijd de StrongFit methodiek (als ik dat al zo mag noemen) op de voet.  Ik heb een tijdlang zo getrained, ik heb de opleiding gevolgd, en blijf hun doen & laten op de voet volgen.  Er wordt heel wat aandacht besteed aan zaken die bij de meer main stream manier van trainen over het hoofd worden gezien, zoals ademhaling, het (bewuster gebruiken van het) zenuwstelsel, mentale kracht etc.

Vanochtend kwam ik voorbij de post van Julien waar hij No-Fix November aankondigde.  Eén maand lang leven (en dus ook trainen) zonder het stimuleren van ons sympatisch zenuwstelsel (fight/flight) door middel van voeding.  Dat zou dus betekenen één maand lang geen koolhydraten (tenzij wat er in groenten zit), geen koffie of andere stimulerende middellen, geen suiker, geen alcohol, ...  De bedoeling is om ons sympatisch zenuwstelsel enkel te gaan activeren door dingen die we doen zoals sport, sex, een gevecht, ...  zodat we kunnen ontdekken wat wij eigenlijk nu gebruiken om dat te stimuleren, en anderzijds ook om ons lichaam terug aan te leren zelf die energie op te wekken in plaats van door middel van externe factoren.  Klinkt misschien wat ingewikkeld of raar als je er niet meteen in thuis bent, maar het klinkt mij allesinds als een super interessant experiment in de oren!

Bijkomend voordeel is de grote kans op gewichtsverlies doordat alle suiker & koolhydraten uit je voeding worden geweerd gedurende een ganse maand.

I win either way :-).  Misschien eens kijken om deze challenge ook in groep mee te doen bij CrossFit Cargo.  Zou wel de max zijn!

Wil je geen enkele blogpost missen maar vergeet je al te vaak welke websites te checken?  Laat hiernaast je naam & email adres na, dan stuur ik jou een mailtje telkens er een nieuwe blogpost online komt!