Dag 65.  "Hippie!" Stuurde iemand mij nadat ik op mijn Instagram stories een foto gepost had van mijn laatste nieuwe experiment / escapade : zuurdesem.  In een ver verleden volgde ik de bakkersopleiding in avondschool.  De laatste jaren heb ik er niet veel meer (van) gebakken, maar het interesseert me nog steeds.  Voeg daar een zoektocht naar zo gezond mogelijk eten & leven aan toe, en ik kwam uit bij zuurdesem brood.

Wat is het verhaal van desem?  Anderen hebben het al uitgebreid & duidelijk beschreven, dus waarom het nog eens opnieuw schrijven : lees het hier.

Om zelf zuurdesembrood te maken heb ik dus een zuurdesem starter nodig, en die ga ik de komende zeven dagen kweken.  Alle dagen eten geven (wat meel of bloem & water toevoegen) zodat de bacteriën groot en sterk worden en mijn broodje kunnen laten rijzen wanneer ik er mee aan de slag ga.

Waarom dan zuurdesembrood?  Zuurdesembrood bevat meer foliumzuur en antioxidanten dan andere broodsoorten. Door het lagere fytaat gehalte kunnen voedingsstoffen ook beter worden opgenomen.  Het is ook een veel steviger, zwaarder brood met een licht zurige smaak (deels afhankelijk van de gebruikte meel soort) en het blijft ook langer houdbaar/vers.  De gezondheidsvoordelen zijn mooi meegenomen, ik doe het grotendeels omdat ik wel "fan ben van het genre".  Lekker stevig brood met een lekkere smaak.  En het geeft gewoon veel voldoening om zelf zoiets van start tot finish in handen te hebben.  Een beetje als slow cooking, is dit slow baking.  Ik heb al zeven dagen nodig om de starter iets of wat op kracht te krijgen.  Mits wat onderhoud kan ik gelukkig wel heel lang verder werken met deze starter.  Als ik goed zorg draag voor hem/het/haar, dan zorgt hem/het/haar goed voor mij en mijn toekomstige bakuitspattingen.

Fingers crossed!

Wil je geen enkele blogpost missen maar vergeet je al te vaak welke websites te checken?  Laat hiernaast je naam & email adres na, dan stuur ik jou een mailtje telkens er een nieuwe blogpost online komt!