Dag 57.  Cheat day, treat day of niet zo slim day?

Iedereen die wel eens "op dieet" gestaan heeft kent het concept wel van de cheat day.  Zo een dag waarop je eens minder strikt je (al dan niet zelfopgelegde) regels moet volgen en jezelf nog eens kan te"goed" doen aan chocolade, koekjes, snoepgoed, you name it.  De dingen die je jezelf standaard ontzegt.  Ik heb het in het verleden ook al wel eens een treat day genoemd, om het wat positiever te benaderen.  Zo bekijk je die koek, dat glas frisdrank, dat stuk taart etc niet als jezelf bedriegen maar eerder als jezelf belonen.

Maar.

Maar wat als je weet dat suiker slecht is voor je, en je dat kost wat kost wil gaan vermijden.  Je doet je uiterste best om zoveel mogelijk bewerkte suikers (of andere overbewerkte dingen) te gaan bannen uit je leven, omdat je dat echt wil, omdat je wéét dat het beter is voor je gezondheid.  Ga je dan nog steeds een cheat day inlassen?  Het zou een beetje zijn als een overtuigd vegetariër or veganist die zichzelf nu & dan trakteert op een lekkere biefstuk, of zie ik dat verkeerd?

Ik had het zelf nog nooit zo bekeken om eerlijk te zijn.  Ik gebruikte zelf ook wel eens een cheat- (of liever, treat-) momentje waar ik nog eens mezelf kon laten gaan.  Maar nu ik het zo bekijk is dat eigenlijk niet slim hé...  Je gaat sterk letten op wat je eet uit gezondheidsoverwegingen, laat geregeld dingen liggen die je echt wel lekker vind, net omdat je weet dat het niet goed voor je is, maar om de zoveel tijd ga je dan toch even je principes aan de kant zetten en eens kop over kloten in een zak snoep of pak koeken duiken...  Een muur opbouwen vraagt best wel veel werk.  Diezelfde muur platgooien gaat vaak een stuk sneller.  En dat is eigenlijk wat we op dat moment doen.  We proberen jaren van schade teniet te doen door gezond(er) te gaan leven, maar om de zoveel tijd vegen we er eens even vlot onze voeten aan.  De geest is sterk maar het vlees is zwak?

Nu ik het zo ben beginnen bekijken kan ik makkelijker zo'n dingen kaderen.  Het blijft nog vaak moeilijk om als suiker- en vetzakkerij verslaafde daar van af te blijven, het vlees is nog regelmatig zwak, maar de wil, de overtuiging om gezonder te worden, niet alleen voor mezelf, maar ook voor mijn familie, mijn partner & mijn zoon moeten me motiveren om het vol te houden.  Niet af & toe, niet nu & dan, maar non-stop op dat pad blijven.  De dingen zoals suiker & bepaalde plantaardige oliën waar ik van overtuigd ben dat ze slecht zijn voor ons laten, ook al heb ik er enorm veel zin in.  Jammer.

Maar eye on the price, playing the long game, om gezond & fit ouder te kunnen worden.

Wil je geen enkele blogpost missen maar vergeet je al te vaak welke websites te checken?  Laat hiernaast je naam & email adres na, dan stuur ik jou een mailtje telkens er een nieuwe blogpost online komt!