Dag 51.  Eikes!

Neen, geen schreeuw van afkeer bij het openen van een bomvolle pamper (so far vind ik die dingen zelfs niet vies), wel eitjes.  Eieren.  Van de kip.  (Nu sluiten er vast & zeker enkele vegans deze website.)  I love them! (De eieren dus, en ook wel vegans hoor, no worry).

Wij eten wat ons eten eet.  Daar heb ik het al eens over gehad.  Als de kippen preventief volgespoten worden met antibiotica en andere medicijnen, dan krijgen wij dat ook binnen (in meer of mindere mate).  Als zij ongezond voedsel krijgen (wegens veel goedkoper dan gezonder voedsel) dan zullen ze ook een lagere voedingswaarde hebben en dus ook wat zij produceren : hun eieren.

Ik beken.  Vroeger kocht ik steevast de goedkoopste eieren terwijl Kimberly standaard naar bio greep.  Daar ben ik sinds enige tijd (gelukkig) van afgestapt.  Ik ben bereid om meer te betalen voor gezonder voedsel.  Maar in hoeverre zijn deze gezond(er)?  Dat blijft blijkbaar een goed bewaard geheim.

Welk 'type' ei je in je hand hebt kan je aflezen op de stempel die op elk commercieel verkrijgbaar ei gedrukt staat.  De code begint met 0, 1 of 2 (of 3 zoals ik onlangs ontdekte...) Dan het land van herkomst, gevolgd door het nummer van de producent.
Zo staat de 0 voor bio, 1 voor vrije uitloop & 2 voor scharrel eieren.

Bio eieren komen van kippen die voornamelijk bio voeder krijgen, ook zijn er regels in verband met het gebruik van medicatie en wachttermijnen voor wanneer er toch antibiotica gebruikt wordt (zodat het in veel mindere mate of zelfs niet meer in ons eten terecht komt).  Nu naar welzijn van de kip toe zie ik niet meteen gigantische verschillen tussen bijvoorbeeld een bio kip of een vrije uitloop kip.  Bio kippen worden gehouden met 6 per m2 (lekker knus...), en vrije uitloop kippen 7 a 9 per m2.
Maar bio kippen mogen dan wel vrij rondlopen?  Wel, blijkbaar schrijft de wet voor dat ze één derde van hun leven vrij naar buiten moeten kunnen.  Die "vrij" is dus vrij relatief als je het mij vraagt.

Je kan alles in detail bijvoorbeeld hier nalezen : https://www.biomijnnatuur.be/producten/eieren

Ik ben al enige tijd op zoek naar een boer in de buurt waar die beesten gewoon ongelimiteerd vrij hun gang mogen gaan om daar eitjes te kunnen kopen, maar zo simpel zijn die niet te vinden zo blijkt.  Zo stopte ik onlangs bij een boer met een automaat verse producten.  Ik kocht daar 12 eitjes, in de veronderstelling dat het eigen kweek zo zijn.  Bij thuiskomt check ik de code : 3.  Kooi eieren!  Deze zijn in België zelfs niet meer verkrijgbaar voor de eindgebruiker.  En daar worden ze zomaar in een automaat verkocht aan de ingang van de boerderij.  Ja ik voelde mij toch wel even in 't zak gezet.
Voorlopig koop ik dus bio eieren in de supermarkt, in afwachting van een boer of hobby kweker in de buurt die mij op regelmatige basis gezonde verse eitjes kan bezorgen.

Als jij iemand of iets kent, laat gerust weten!

Wil je geen enkele blogpost missen maar vergeet je al te vaak welke websites te checken?  Laat hiernaast je naam & email adres na, dan stuur ik jou een mailtje telkens er een nieuwe blogpost online komt!