Dag 48.  Mobility goals!

Bij CrossFit Cargo spenderen we best wat aandacht aan mobiliteit.  Daarmee bedoel ik niet de bereikbaarheid van Dok Noord met trein, tram, bus, fiets of auto, maar wel de bewegelijkheid van het menselijk lichaam.  Al sind jaren geef ik bij het aanleren van een squat het voorbeeld van kleine kinderen die, wanneer zij iets moeten oprapen van de grond, dit zonder nadenken doen door middel van een perfecte squat.  De meeste volwassenen zullen zich bukken (en daardoor ook de rug zwaarder gaan belasten).  De natuur doet dit standaard anders, getuige kleine kinderen.

Nu Robert (den beir) er is, ontdek ik dagelijks hoe wonderlijk mobiel zijn ledematen zijn.  Squatten kan hij nog niet, daarvoor moet hij eerst kunnen stappen, maar als hij zit of ligt dan neemt hij wel al die positie aan met zijn beentjes.  Het bewijst maar weer hoe ons lichaam werkt : Use it or lose it.

Als we onze lenigheid niet meer gebruiken (want wij zitten bijvoorbeeld liever op een stoel) dan verdwijnt die "range of motion" in onze gewrichten.  Als we stoppen met regelmatig bewegen dan worden we strammer.  Use it or lose it.  Als we meer een rekenmachine gaan gebruiken in plaats van ons hoofd, dan worden we minder goed in hoofdrekenen.  Use it or lose it.  Het is belangrijk ons lichaam "in gang" te houden.  Vooral bij het ouder worden.  Om zo lang mogelijk uit handen te blijven van service flat uitbaters & rusthuizen is het belangrijk voor onszelf te kunnen blijven zorgen.  En dat betekent mobiel blijven : zelf kunnen rechtstaan, stappen, gaan zitten, iets oprapen, ons hersens in gang houden.  En dat begint nu al, vooraleer we effectief zou oud zijn.  Nu hebben we die beweeglijkheid nog, die spierkracht, die stevige botten, nu moeten wij ons lichaam telkens weer tonen dat we het gebruiken, nodig hebben, en zo gaan we maximaal behoudt stimuleren.

Nu moeten we reeds denken aan onze oude dag, niet enkel door te gaan sparen (want wat ben je met geld als je het niet meer kan uitgeven?), maar ook door ons lichaam "in gang" te houden.  Alles gesmeerd te houden.  Wandel regelmatig, of fiets, ga regelmatig zwemmen, of kom eens CrossFitten bij Cargo.  Je weet nu waar het allemaal goed voor is!

Rust roest.  Stop roest.  Beweeg!

Wil je geen enkele blogpost missen maar vergeet je al te vaak welke websites te checken?  Laat hiernaast je naam & email adres na, dan stuur ik jou een mailtje telkens er een nieuwe blogpost online komt!