Week 4 van dagelijkse blogposts : Check!  En wat een week!  D-day week!!!  De laatste week kinderloos...

Voor de mensen die in de week niet graag lezen of weinig tijd hebben voorzie ik telkens op zondag een overzicht van de posts van de voorbije week.

De ingesteldheid waarmee we in het leven staan bepaalt ons leven.  It's that simple.  Glas half vol of half leeg?  Het is maar hoe je het bekijkt.  Eenzelfde glas, een andere ingesteldheid, de ene positief, de andere eerder negatief getint.  Sommigen onder ons zien altijd meteen de mogelijke nadelen of problemen van iets.  En ja, bij deze moet ik bekennen dat ik ook heel lang zo geweest ben.  Play it safe, geen risico's, geen zotte dingen, altijd eerder de mogelijke negatieve kanten van iets eerst zien, en soms zelfs de positieve kanten of mogelijkheden niet eens bekijken.

Maar het verstand komt met de jaren zei m'n grootmoeder altijd, en door een duw (of stamp) hier en daar ben ik stilaan meer gaan durven.  Ben ik de dingen eerder van de potentieel positieve kant gaan bekijken.  Man, wat een fucking huge verschil!  Er gaat plots een wereld aan je open.  Een wereld vol nieuwe dingen, vol avontuur, vol soms eens recht op uw smoel gaan maar ook daar dan weer het goeie van inzien, je lessen uit trekken, opstaan en weer doorgaan.

Ik ben altijd al een dromer geweest, it's in my nature.  En dromen is leuk.  Maar die dromen ook effectief nastreven, ook al maken ze je bang, ook al lijkt het onmogelijk.  DAT is leven, dat is avontuur, dat is dikke fun!

Doe af en toe eens iets dat je bang maakt.  Begin klein.  Ontdek wat het met je doet, ontdek dat het vaak veel minder erg is dan wat er zich in je hoofd afspeelde op voorhand, ontdek wat je al die tijd al gemist (of net niet) had.  Leef!

Dit gedicht van de Australische Erin Hanson wil ik mijn (voorlopig nog) ongeboren zoon van jongs af aan meegeven, aanmoedigen & toejuichen :

There is freedom waiting for you,
On the breezes of the sky,
And you ask "what if I fall?"
Oh but my darling,
What if you fly?

Bye bye sugar, my friend.  It's been nice knowing you.  Alhoewel...  Ik durf te zeggen dat ik weinig verslavingen heb in mijn leven.  Ik heb vrij lang gerookt in mijn jonge jaren, doch steeds slechts een beperkt aantal sigaretten per dag en ben daar dan uiteindelijk dan ook van dag op dag mee gestopt.  Ik heb altijd graag ge-gamed maar buiten een korte verslaving aan Ultima Online en de bijbehorende gigantische telefoonrekeningen (ja, 't was toen nog van inbellen met de telefoonlijn om te kunnen internetten jongens en meisjes... Om maar aan te geven hoe lang het al geleden is...) duurt een "verslaving" aan een nieuw game nooit lang.  Eén ding is echter al van jongs af aan een verstokte verslaving waar ik maar niet van af lijk te raken : suiker.  Ik eet heel erg graag én ben een grote zoetebek.  Recipe for disaster, of beter, recipe voor een teveel aan lichaamsvet.  Ik ben er al enkele keren mee gestopt, steeds met succes.  Daarmee bedoel ik dat ik het steeds enkele maanden kon volhouden, me geweldig goed voelde (meer energie, fitter, helderder in mijn hoofd, ...).  Ik moet mezelf dus niet overtuigen van het voordeel van het stoppen met suiker eten.  Maar ja, zo zal je een drugsverslaafde ook niet moeten overtuigen van het voordeel te stoppen met drugs gebruiken, en toch blijven ze het ook doen.  En dat is het eigenlijk ook, een enorm verslavende drug.

Toen ik eens een zestal maand NIETS van suiker had gegeten (zelfs geen fruit etc) at ik eens zo een lekkere chocolade zeevrucht van Guylian.  Bon, ik ga niet zeveren, het zullen er vast wel enkele geweest zijn, maar de gevolgen in mijn hoofd waren zot.  Ik was zo high als een uitgehongerde kip die net losgelaten werd op een stapel wiet...  Gedurende enkele weken bleef dit gevoel terugkeren telkens ik suiker at, tot het stilaan wegebde (gewenning?).  En toch ben ik er terug mee begonnen.  *facepalm*

Dus nu nog een poging.  Wat zeg ik?  Poging?  Niks poging!  Ik ga het gewoon doen!  Geen suiker meer voor mij!  Kimberly was iets minder gelukkig toen ik het haar zei maar bon, het is voor mijn gezondheid 😉  Moodswings here we come!!!!!

Er wordt tegenwoordig maar al te vaak ingespeeld op onze zoektocht naar een gezonder leven om producten aan de man te brengen die niet noodzakelijk gezonder zijn, maar er wel gezonder uitzien.  Bio wordt van links, rechts, boven, onder, in 2D & 3D overal naar ons hoofd gegooid.  En wij kopen dat in goed vertrouwen.  De meerprijs nemen we erbij want aja, het is bio...

Zo zag ik maanden geleden reklame voor nieuwe shampoo van Naturebox.  Sounds catchy, toch?  En dan nog in grote letters "with 100% cold pressed avocado oil".  Mijn interesse was ook gewekt, want ik ben me erg bewust van al die chemie die verwerkt zit in shampoo en andere schoonheidsproducten, dus greep ik naar de fles om even de ingrediëntenlijst te checken.

Ik had beter mijn woordenboek meegebracht...

Sodium C14-16 Olefin Sulfonate - cocamidopropyl betaine - sodium methyl cocoyl taurate - peg-120 methyl glucose dioleate - en de lijst is nog veel langer...  Zo gezond klonk me dat toch niet meteen in de oren...  Maar lezen wij steeds die ingrediëntenlijst, of kopen wij gewoon "op gevoel", gemanipuleerd door gladde marketeers?  Voor heel erg velen onder ons geldt het tweede.  Het ziet er goed uit, gezond, mooi, ... dus we kopen het.  Want we krijgen het gevoel iets gezond te kopen (of eten).  Maar in werkelijkheid is dat niet noodzakelijk zo.

Groot was dan ook mijn verbijstering als ik enkele weken geleden deze flesh shampoo bij ons op de badkamer zag staan...  Needless to say dat ik er mijn haar nog niet heb mee gewassen.  Geef mij maar m'n oude trouwe Head&Shoulders.  Daarvan weet ik tenminte dat het chemische brol is, en zij proberen het zelf niet te verbergen.

Dag 25 dagelijks bloggen.  Dag 3 zonder suiker & 3 dagen verwijderd van D-day (de uitgerekende geboortedatum van den John).  De 3 dagen zonder suiker verlopen goed.  Het aftellen naar de geboorte begint wat zwaarder te worden.  Ik begin stilaan toch wat stress te krijgen (Kimberly zal je zonder twijfel zeggen dat dat een zwaar understatement is...).  Misschien geen ideaal moment om af te kicken van suiker, al valt het tot hier toe vrij goed mee moet ik zeggen.  Heel weinig cravings, geen hoofdpijn & een humeur schommelingen.

Alé, 't is te zeggen, toch niet door het gebrek aan suiker.  Mijn humeur schommelt wel serieus telkens ik dingen te eten zoek in de kast.  Ik wist al dat er enorm veel suiker toegevoegd werd, maar het was toch even een opfrissing / ontnuchtering al die ingrediëntenlijsten nog eens door te nemen.  Suiker, suiker en nog eens suiker.  Een mens zou bijna gaan denken dat ze bij het ontwikkelen van een nieuw product starten met suiker & kijken wat ze er verder kunnen van maken.  Het zou me niet eens verbazen als het effectief zo zou zijn!

Ik heb trouwens nog een extraatje toegevoegd aan m'n no sugar challenge, namelijk het (proberen) vermijden van plantaardige olie zoals koolzaadolie, maisolie, cottonseed olie, soja olie, zonnebloem olie, distelolie, ...  (Aan het waarom zal ik later nog een blogpost wijden.)  Ik heb daar persoonlijk nog nooit ofte nimmer op gelet als ik heel eerlijk ben.  Groot was dan ook mijn verbazing als ik in de Okay een pakje rozijnen wou kopen, naar de ingrediëntenlijst keek & daar cottonseed (katoenzaad olie) zag staan.  FML!

Zeker & vast to be continued!

Wanneer is de laatste keer dat je nog eens drie dingen tegelijk hebt gedaan?  Hoe is dat afgelopen?  We blaken vaak van zelfvertrouwen en denken dat we heus wel twee of meer dingen tegelijk kunnen.  Is het je ook al opgevallen dat je tijdens het rijden vaak aan een voorligger kan zien dat hij/zij met hun gsm aan het klooien is?  Slechts één voorbeeldje van hoe wij denken dat we twee zaken tegelijk kunnen doen maar daar toch vaak minder goed in blijken te zijn dan gedacht.  Heb je voor jezelf ook al een voorbeeld gevonden?  Bv een mail sturen en bellen tegelijk?  Praten met je partner en intussen door je Instagram feed scrollen? Meestal hoef je niet zo ver te zoeken.

Laat ons die lijn nu eens doortrekken naar afvallen.  Wie wil er niet één of meerdere kilo's vet kwijt, of beter nog, omruilen voor een massieve kilo spieren?  Hoe pakken we dat meestal aan?  Ah vanaf morgen hé!  Ja, maar buiten het uitstellen tot morgen?  Ah ik ga sporten, op mijn eten letten, geen limonade meer drinken, vroeger slapen, ...  Een hele waslijst aan dingen die we (morgen) gaan implementeren om tot het beoogde resultaat te komen : vet verliezen (of spieren kweken).  Ons vaak al meer dan overvolle leven gaan we dan (morgen) in één vlotte beweging overhoop gooien door drie, vier, vijf nieuwe dingen te gaan doen om ons doel te bereiken.  Dus auto rijden, bellen, een Big Mac naar binnen werken & wat eye liner aanbrengen, tegelijkertijd.  Komt goed!  Toch?

Waarom beginnen we niet met één iets.  Eén verandering richting ons doel. Eén wijziging die ons op weg zet, die we dagelijks gaan toepassen.  Eén item waar we ons op gaan focussen, waardoor we ons ten volle kunnen focussen en deze taak veeeeel meer kans geven om tot een goed einde gebracht te worden.

Voorbeeldje?  Sure.
Ik ga op mijn eten letten.  Nogal vaag toch?  Wat is je probleem met je eten?  Snoep je teveel?  Eet je ongezond?  Drink je nog te vaak cola?  Of een mix van alle voorgaande?  Kies er eentje uit en werk hieraan.  Nog te moeilijk?  Snoep je teveel kan omgezet worden naar bijvoorbeeld ik ga niet meer snoepen in de namiddag.  Ik ga niet meer snoepen op het werk.  Ik ga niet meer snoepen na mijn avondeten.  Stap per stap.  Beetje per beetje.

Die kilo vet is er niet op één dag aangekomen, hij zal dan ook niet op één dag "te verbranden" zijn.  Voetje voor voetje.  Klein beginnen om groot te eindigen.

Wat ga jij veranderen?

Dag 280.  D-Day.  De dag waarnaar we de voorbije negen maanden hebben uitgekeken, zowel verlangend als bang.  Verlangend naar dat nieuwe leven, den John, en bang voor wat ons te wachten staat, bang voor het onbekende.  Een levensgrote uitdaging.  Kimberly zou dus in theorie vandaag den John op de wereld zetten.  Zou het?  Spannend!

Wil je geen enkele blogpost missen maar vergeet je al te vaak welke websites te checken?  Laat hiernaast je naam & email adres na, dan stuur ik jou een mailtje telkens er een nieuwe blogpost online komt!