"Mag ik de boter eens?" zijn woorden die aan tafel al eens over de lippen durven gaan.  De meesten onder jullie zullen dan zonder nadenken het vlootje of schoteltje doorgeven.  Indien het Becel of andere varianten betreft ben ik vaak die eigenzinnige eikel die dan zegt "er staat geen boter op tafel".  Wordt meestal niet geapprecieerd, maar is wel de waarheid.  Boter wordt gemaakt van melk, melk & melk.  Einde verhaal.  Wettelijk mag een product de naam boter dragen als het bestaat uit minstens 80% melkvet, weet mijn vriend Wikipedia me te zeggen.

Als ik bijvoorbeeld het vlootje Vitelma hier uit de koelkast neem (is van Kimberly... I never touch the stuff) en kijk naar de ingrediëntenlijst (wetende dat korter heel erg vaak beter is), dan zie ik water, plantaardige oliën en vetten, gemodificeerd zetmeel, emulgator, zout, voedingszuur, natuurlijk aroma, vitamines, mineralen & kleurstof.

Boter is gemaakt van, ra ra?  Melk!  Deze bevat van nature uit de vitamenen A, D & E en buiten een snuifje zout (in het geval van gezouten boter) wordt daar niks extra aan toegevoegd.

Welke zou er nu het gezondste zijn?  Puur natuur of een zwaar gemarket, fancy verpakt smeersel?

p.s.  Als je niet overtuigd bent, zet dan ff wat boter & een pakje smeersel gewoon open & bloot in je keuken voor enkele dagen, weken of maanden & kijk wat er gebeurt.  Spoiler : als de schimmels het zelfs al niet lusten ...

Wil je geen enkele blogpost missen maar vergeet je al te vaak welke websites te checken?  Laat hiernaast je naam & email adres na, dan stuur ik jou een mailtje telkens er een nieuwe blogpost online komt!