"Je bent wat je eet".  Akkoord of niet akkoord?  Neem het niet te letterlijk, het is niet omdat je graag een stuk chocolade eet, dat ik je net vroeg of jij een stuk chocolade bent...  Ik wil op deze maandag ochtend wèl even stilstaan bij de kwaliteit van wat we eten.  Als iemand zegt dat vis gezond is en je meer vis moet eten, is elke vis dan gelijkwaardig?

Denk even met me mee.  Twee vissen.  De ene zwom vrij, at waar de natuur in voorzag, leefde een "puur natuur" leven.  De andere werd gekweekt met als enige doel opgegeten te worden door ons, mensen.  Hij kreeg de voeding waar hij het snelste dik mee zou worden, kreeg medicatie om niet ziek te worden etc.  Welke van die twee vissen is volgens jou het meest voedzame voor ons?  Welke bevat de meeste voedingsstoffen?  Ooit zou ik gezegd hebben "ah die die opgroeide in de vrije natuur aja!", maar vandaag de dag is die "vrije natuur" nu ook niet meer de meest propere en gezonde hé...  Eigenlijk zijn we misschien meer "dat wat we eten eet"?

Ik probeer persoonlijk meer & meer toch te kiezen voor meer duurzaam en doordacht gegroeide of gekweekte zaken.  Zo ging ik onlangs op zoek naar een bron van gezond(er) vlees.  Dieren die niet vetgemest werden of opgesloten werden op 1 m2, dieren die toch een iets "natuurlijker" leven gehad hebben.  Ik vroeg via Facebook eens na waar ik dit zou kunnen vinden en kwam zo uit bij www.deeleenkoe.be.  Op deze website kon ik zelf kiezen welk rund ik wou kopen.  Er wordt vermeld hoe het grootgebracht werd, wat het te eten had gekregen.  Het dier wordt pas geslacht op het ogenblik dat het volledig is verkocht, er gaat dus niets verloren, etc.  Het was een eerste experiment, maar zeker voor herhaling vatbaar.  Zo bekijken Kimberly & ik nu ook het aanbod van groenten bij ons in de buurt, rechtstreeks van bij de boer.  Geen groenten die gekweekt werden in andere landen, geïmporteerd werden in België, per stuk werden verpakt om dan geruime tijd na geoogst te zijn hier verkocht te worden.  Wel groenten die gisteren nog in de grond zaten, en vandaag op ons bord liggen.  Het kost misschien een beetje meer, maar voor ons is dat het waard.

Ik geloof allesinds dat we zo ons steentje kunnen bijdragen aan een iets duurzamere wereld.  Een wereld waar binnen enkele weken mijn zoon in terecht komt.

Een denkoefening die iedereen voor zichzelf eens zou moeten maken als je het mij vraagt!